Crveni krst je, prema riječima generalne sekretarke Jelene Dubak, na teritoriji cijele Crne Gore pokrenuo tzv. DDk izazov kako bi drštvene mreže iskoristili u pozitivne svrhe.

Zahvaljujem se Organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje koja je angažovala i ljude koji su iz ove sredine, a koji su značajni u ovoj sredini, koji su se rado odazvali ovom izazovu – kazala je Dubak.

Cetinje, kako ona ističe, tradicionalno daje značajan doprinos kad je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi.

Moramo reći da se krv ne može proizvesti u nijednoj fabrici. Krv je lijek kao svaki drugi – jednim davanjem krvi možete spasiti čak do tri ljudska života. Mislim da bolja poruka nije potrebna nikome ko je zdrav i ima između 18 i 65 godina da jednom godišnje da krv – istakla je Dubak.

Današnju akciju dobrovoljnog davanja krvi podržao je i kapiten KK Lovćen Milutin Đukanović koji, kako kaže, prvi put daje krv.

Pozvao bih sve sugrađane, mlade ljude koji su željni da pomognu, jer moramo biti svjesni da jedna jedinica krvi spašava tri života. Cetinjani su uvijek bili tu kad je trebalo pa bih još jednom pozvao sve da dođu, doniraju krv i tako spasimo živote – kazao je Đukanović.

Sportsko planinarski klub Soko, prema riječima predsjednika Dušana Kaluđerovića, tradicionalno podržava akcije dobrovoljnog davanja krvi.

SPK Soko već godinama se odaziva na akcije dobrovoljnog davanja krvi, nekad ih organizujemo i sami, nekad u saradnji sa Crvenim krstom. Ovo je jedan human gest kojemu bi trebalo da se odazovu svi sugrađani – istakao je Kaluđerović.

Među dobrovoljnim davaocima krvi je i član SPK Soko i pjevač Luka Radović.

Drago mi je da je i ova akcija uspješna jer se veliki broj sugrađana odazvao, pa neka tako bude u ubuduće – poručio je Radović.

Podsjetimo, upravo je krv ta koja ponekad pravi razliku da li će neko živjeti ili umrijeti.

VIDEO

Izvor: Cetinjskilist.me