Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje  je povodom 12 septembra Svjetskog dana prve pomoći održala danas Javni čas na Dvorskom trgu.

Tema javnog časa, odnosno pokazne vježbe, bila je “Prva pomoć u vrijeme epidemije Kovid-19”.

Cilj je bio prisutnima pokazati koje su to osnove prve pomoći i kako postupiti u određenim situacijama.

Volonteri Crvenog krsta Prijestonice Cetinje su demonstrirali kroz dva radna poligona, moguće nezgode I to kako se pruža prva pomoć osobi koja je bez svijesti, kako kada ne diše i kako da zaustavimo krvarenje.

Zvanični statistički  podatak je da preko 80% spašenih života ne potiče od   medicinskih radnika, nego od građana I da su oni  ti koji prvi pruže prvu pomoć. Taj podatak pkazuje oliko je bitno poznavati prvu pomoć – rekao je  Igor Jokanović, nacionalni coordinator za prvu pomoć pri Crvenom krstu Crne Gore.

Fokus ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći je „Prva pomoć u toku pandemije“. 

Svi znamo da smo ograničeni i da ne možemo da sprovodimo aktivnosti koje smo navikli do sada. Tako da smo i mi malo modifikovali naš rad, tako da smo na današnji dan odlučili da napravimo neku kombinaciju koliko je to moguće u današnje vrijeme. Kombinacija praktičnog rada i dijeljenja promotivnog materijala, informisanje građana putem društvenih mreža o značaju prve pomoći o tome koliko je bitno i koliko bi značilo da svako od nas odvoji par minuta da samo prelista neka načela prve pomoći – kazao je Jokanović.

Svjetski dan prve pomoći na Cetinju održan je u organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje uz podršku Turističke organizacije Prijestonice Cetinje.