Crveni krst Crne Gore je jedinstvena, nezavisna i dobrovoljna humanitarna organizacija koja djeluje na teritoriji naše zemlje. To je ujedno i najstarija humanitarna organizacija, osnovana 1875. godine na Cetinju, kao prvo nacionalno društvo na Balkanu, a 22. u svijetu. Od njenog nastanka misija joj je sprječavanje i olakšavanje ljudske patnje.

Volonter cetinjskog Crvenog krsta, Draško Kaluđerović (1991) svojim angažovanjem samo potvrđuje ovu misiju. Želja da pomogne starijim sugrađanima, kaže on, pogurala ga je da, još od osnovne škole se pridruži ovoj organizaciji koja nesebično izlazi u susret najranjivijim kategorijama našeg društva.

Funkcionišemo kao jedna porodica sa željom da vidimo što više osmjeha na licma onih koji su najugroženiji. Svako ko je došao u Crveni krst se pronašao u nekoj programskoj aktivnosti, nekom nešto leži više nekome manje, ali uglavnom svakoga je nešto privuklo – kazao je Kaluđerović.

Ovaj posao me ispunjava svakodnevno, jer posebna je radost olakšati nekome život svojim zalaganjem, zato ću ostati u službi volontera Crvenog krsta dok god to budem u mogućnosti.

U Crvenom krstu sam još kao osnovac išao i tada sam shvatio da je pomaganje drugima dio moga bića i da me čini srećnim. Crveni krst radi dobre stvari za najranjivije i ja u tome želim da učestvujem – naglasio je Kaluđerović.

On je pozvao sve ljude da probude ono najhumanije u sebi i pruže pomoć, a samim tim olakšaju tuđe patnje. Od vašeg djelovanja ili nedjelovanja zavisi nečija sreća, poručio je Kaluđerović.

Izvor: Cetinjskilist.com