Volonteri Crvenog krsta Cetinja nesebično pružaju svoju pomoć onima kojima je potrebna. Ne samo u ovim uslovima, kada se čitav svijet bori protiv pandemije virusa korona, aktivni su i kada nema vanrednih okolnosti.

Volonteri pomažu onima koji više ne mogu da se staraju o sebi, kojima je potrebno poći za namirnice, ljekove,… učiniti neke svakodnevne stvari i olakšati im život. Poklanjajući svoje vrijeme i vještinu, brigu i rad, bez ikakve nadoknade, za dobrobit drugih, volonteri pomažu zajednici

Katarina Đukanović koja ima osamnaest godina, oko četiri godine volonterka je Crvenog krsta Prijestonice Cetinje. Ona kaže da je pomoć koju pruža drugima na nju uticala pozitivno.Vrijeme koje je provela u ovoj organizaciji, veliko je iskustvo za nju, kaže, i pomažući drugima pomogla je sebi.

Kažu da najbolje što možemo učiniti za čitav svijet jeste da iz sebe izvučemo maksimum, na neki nama svojstven način. Ja sam odlučila da se oprobam u volontiranju i od tada sam počela da razmišljam drugačije. Svako volontiranje, nova šansa i novo iskustvo, veoma je dragocjeno. Tokom volontiranja stekla sam puno novih poznanstava i dobrih prijatelja. Ovo smatram veoma bitnim aspektom života i vjerujem da bi svaka osoba, koja ima mogućnost, trebala volontirati. To je puno zabavniji i kvalitetniji način provođenja slobodnog vremena od uobičajenog – kazala je Đukanović.

Naročito je ponosna, istakla je ona, na to što je volonterka Crvenog krsta jer je tamo srećna i osjeća se kao dio jedne velike porodice koja brine o drugima.

Crveni krst je organizacija koju čine mnogo dobri ljudi i raduje me što sam dio te ekipe – kaže Đukanović.

U ovom trenutku kada se čitav svijet suočava sa velikim izazovom kako bi se pronašlo rješenje i spriječilo širenje korona virusa, ona posebno saosjeća sa onim najugroženijima u našoj zajednici i trudi se da im što više pomogne.

Najugroženija su starija i nemoćna lica. Ja osjećam veliku naklonost prema njima. Zbog svega što su prošli koračajući kroz život, zbog njihove mudrosti i specifičnog humora, ali i nesebične dobrote. Raduje me kad znam da im, bar na neki način, mogu zahvaliti za sve ono što su oni uradili za nas – omladinu. Razgovarajući sa njima, svaki put se iznova iznenadim koliko su puni mladalačkog duha i uvijek spremni za šalu – istakla je mlada volonterka.

Đukanović je naglasila da joj je dan kada volontira, pomažući starijim licima ispunjeniji, ljepši, bogatiji i pozitivniji od ostalih dana.

Zaista mogu reći da volontiranjem dobijam mnogo više nego što pružim, a najveća nagrada za sve što radim bude mi njihova zahvalnost, iskren osmijeh ili suza – rekla je ona.

Za Katarinu i njene prijatelje, velike humaniste, volontere cetinjskog Crvenog krsta , posla ne fali. Zajednica im duguje veliku zahvalnost, a mi ćemo putem našeg medija, narednih dana predstaviti i ostale dobrovoljce ove organizacije.

Izvor: Cetinjskilist.com