Opštinska organizacija Crvenog krsta Cetinje dobro je uigran tim i uvjek se nađe onima koji su u nevolji i nesebično pružaju svoju pomoć, pritom ne štedeći sebe. U nestvarno teškoj situaciji u kojoj se našla čitava planeta, za ove humaniste nema slobodnog dana i pauze. Oni su svakodnevno na terenu od devetdo 18 sati.

Govoreći o njihovom radu sekretar ove organizacije Božo P. Drecun kazao je da ulažu maksimalne napore da stignu do svakog kome je potrebna pomoć. On se posebno zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način.

„Cetinjski Crveni krst ima 65 volontera koji su obučeni za razne oblasti djelovanja. Ovih dana svakodnevno imamo 15 volontera na terenu. Važno je da djelujemo zajedno i organizovano, kao cjelina, jedinka, kako bi svako znao svoj dio posla i na najbolji mogući način doprinio u ovoj teškoj situaciji u kojoj smo se našli. Posla ima za svakoga ko je voljan da sarađuje. Evo, npr. u redovnim okolnostima o 80 naših starijih sugradjana brinemo direktno preko gerontdomaćica, koje ih, minimum dva puta nedjeljno obilaze, ali sada u ovim okolnostima taj broj se mijenja svakodnevno. Na raspolaganju smo im mnogo više vremena, jer pružamo uslugu kupovine osnovnih životnih namirnica i ljekova“ kazao je Drecun.

On ističe da sve može da se postigne, ali da problemi nastaju kada im se za pomoć obrate i oni koji mogu sami da se brinu o sebi i nije im toliko potrebna pomoć.

„Nikakvih problema nijesmo imali na terenu. Samo razumijevanje i prihvaćanje od strane svih. Volonterima smo obzbijedili zaštitine rukavice i maske. Posebna zaštita im je njihovo znanje koje su stekli u Crvenom krstu, kao i jasna upustva o tome kako da se ponašaju na terenu: na koji način da se vrši dostava pomoći ili vrši kupovina/nabavka, te opšte ponašanje u ovakvim slučajevima. Ovu priliku bih iskoristio da zamolim naše sugrađane koji su sposobni i nijesu vezani za dom, da nam ne odvlače pažnju sa onih kojima je naša pomoć itekako potrebna. Naš prioritet su starija lica koja ne mogu sama da izlaze i idu za potrepštine. Oni su u ovom trenutku i najugroženija grupa. Zato nemojte nas ometati u poslu, jer oni kojima je pomoć porebna najviše ispaštaju“ istakao je Drecun.

Zahvaljujući lokalnoj upravi na čelu sa graodnačelnikom Aleksandrom Kašćelanom i cetinjskim privrednicima za sada imaju dovoljno potrepština, ali kako naglašava Drecun, hrane nikad dosta.

„Svako ko želi da pomogne da ne fali potrepština lako to može i uraditi tako što će nas kontaktirati i u dogovoru poslati ono što je u tom trenutku najpotrebnije. Moram reći da nam svakodnevno pristiže pomoć od fizičkih lica, što u osnovnim životnim namirnicama, što finansijski i ja im se ovim putem, u ime crvenog krsta Cetinje, zahvaljujem. Zahvaljujem se i dosadašnjim donatorima: Prijestonici Cetinje, preduzeću „Martex“, Džudo klubu „Crnogorac“, firmi „Mediteranea DOO“, gđi Sonji Jablan, te gdnu Jovica Lubarda i nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti sa dobrom saradnjom. Postoji i donator koji želi da ostane anoniman, a ipak je, kao i mnogo puta do sada, uz nas i zdušno nas pomaže. On će se ovdje prepoznati, a ja ću ispoštovati njegovu želju i neću otkriti o kome se radi“ kaže Drecun.

Broj telefona Crvenog krsta Cetinje, rezervisan za osobe starije od 65 godina za koje je potrebno izvršiti kupovinu osnovnih životnih namirnica ili plaćanje računa 041-231-702 .

Izvor: cetinjskilist.com