Vanredne okolnosti zahtijevaju i vanredna angažovanja, pa smo tako ovih dana svjedoci brojnih lijepih primjera humanosti i solidarnosti. Sa druge strane smo, nažalost, i svjedoci nekih kojima je ova situacija prilika da se, pomažući drugima, promovišu.

U vezi sa tim želimo da podsjetimo javnost da volonterske usluge ne podrazumijevaju amaterizam, iako ih pružaju ljudi koji za to nisu plaćeni. Oni se za to obučavaju i pripremaju u redovnim okolnostima, pa su spremni i za djelovanje i u ovim vanrednim. Crveni krst nema monopol nad volonterskim djelovanjem, ali jeste organizacija koja je veoma iskusna u ovome i koja je prepoznata po njemu u javnosti.

Kako se ove usluge pružaju osjetljivim kategorijama, apelujemo na one koji se samoorganizuju da povedu računa kako to rade, da ne bi ugrozili korisnike i sebe.

One druge, koji nude saradnju nama, se zahvaljujemo na istoj i cijenimo njihovu spremnost da pomognu. Ako nam ona u nekom trenutku nije potrebna, to ne znači da je odbijamo, već da tada imamo dovoljan broj volontera, a da ćemo ih pozvati kad se ukaže potreba i za njihovim angažovanjem.

Tako apelujemo na sve organizacije koje nude pomoć da to mogu u ovom momentu najbolje da učine donacijom osnovnih higijenskih i prehrambenih paketa ili uplatom  novčanh sredstava.

Korisnike podsjećamo da će volontere Crvenog krsta prepoznati po njihovim uniformamam i legitimacijama.