Akcija dobovoljnog davanja krvi u kojoj su učestvovali brojni maturanti i nastavnici cetinjskih srednjih škola održana je danas u prostorijama Crvenog krsta na Cetinju.

Sekretar Crvenog krsta Cetinje Božidar P. Drecun rekao je da su iz ove organizacije uvjek spremni da pomognu i podrže slične akcije.

Crveni krst Prijestonice Cetinje kao i ranijih godina organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ovog puta smo, kao i prošle godine, podržali akciju Gimnazije cetinjske i Srednje stručne škole. Akciji se odazvao veliki broj maturanata. Planiramo i dalje da nastavimo sa raznim akcijama. Upravo poslije ove akcije nas očekuje još jedna akcija davanja krvi đe će biti pozvani cetinjski sportisti, kao i za šire građanstvo, kako to već tradicionalno radimo zadnjih pet, šest godina – kazao je Drecun.

Profesor cetinjske Gimnazije Petar Špadijer rekao je da već pet, šest godina, odvojeno i maturanti Gimnazije i Srednje stručne škole sprovode slične, a od prošle godine počeli su zajedničku akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Prošle godine smo se prvi put oprobali, kao jedan tim cetinjskih srednjoškolaca i profesora koji je organizovao zajedničku akciju. Ispalo je fenomenalno, ove godine smo ponovili akciju, veliki broj maturanata i jedne i druge škole se odazvao, solidan broj profesora. Izuzetno je važno davati krv. Društvo koje misli o svojim članovima koji su u nekom trenutku u problemu, nesreći i slično, itekako je bitna ta pomoć društva. Akcije dobrovoljnog davanja krvi nekada su bile standard, pa se jedno vrijeme to primirilo, a zadnjih par godina zaslugom cetinjskih gimnazijalaca te akcije ponovo dobijaju na značaju i na zaletu – kazao je Špadijer.

Profesorica Srednje stručne škole Adrijana Aleksić pohvalila je maturante obije škole koji su se odazvali u velikom broju.

Ja moram da povhalim ovu akciju, koja je inicijativa Učeničkog parlamenta Srednje stručne škole, jer mislim da je to ono što je važno upravo iz razloga što oni imaju svijest koliko je važno biti human i pomagati drugima. Ovo je zajednička akcija maturanata Cetinjske Gimnazije i Učeničkog parlamenta Srednje stručne škole. To što su se odazvali u ovolikom broj u dovoljno govori o tome koliko su oni osviješćeni i koliko izrastaju u dobre ljude – kazala je Aleksić.

Predsjednica Učeničkog parlamenta Srednje stručne škole Maša Tomić kaže da su se svi njeni vršnjaci rado odazvali ovom pozivu.

Davanje krvi je u principu i jedna od najmasovnijih akcija, imamo tu dvadesetak učenika i nikako nije bilo potrebe da nekoga nagovaramo. Jednostavno čim se pomenulo svi su dobrovoljno izrazili želju da dodju i da daju krv – rekla je Tomić.

Akciju dobovoljnog davanja krvi organizovali su maturanti Gimnazije i Učenički parlament Srednje stručne škole, te njihovi profesori Petar Špadijer i Adrijana Aleksić, a uz pomoć Crvenog krsta Crne Gore i Zavoda za transfuziju CG.

Ovu akciju podržali su i pripadnici Službe zaštite i spasavanja sa Cetinja i iz Podgorice, kao i radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

VIDEO

Preuzeto: Cetinjskilist.com