Brojni građani Prijestonice učestvovali su danas u velikoj akciji dobrovoljnog davanja krvi,  organizovanoj u susret obilježavanja Dana državnosti, u prostorijama i organizaciji Crvenog krsta Cetinje.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi se ove godine održava pod sloganom „Neka krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv“ i ovom pozivu odazvalo se 50 naših sugrađana, javili su iz cetinjskog Crvenog krsta, sa čime su oni izuzetno zadovoljni.

Prijestonica Cetinje podržava akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, a to će činiti i ubuduće, kazao je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan,

Pomoći čovjeku, pogotovo ako je u pitanju zdravlje, je obaveza svih nas. Zdravlje i život čovjeka su neprocjenjivi. Pogotovo ako imate osjećaj da ste nekome danas pomogli imate posebno zadovoljstvo. Prijestonica Cetinje odaje zahvalnost svima onima koji su danas došli i što su dali krv. Posebna zahvalnost Crvenom krstu koji je podržao ovu akciju i očekujem danas veliki broj davalaca, jer dati krv u suštini je i spasiti život – kazao je Kašćelan.

Predsjednica Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Dušan Abramović“ sa Cetinja Ana Kavaja, naglasila je da iz ovog drštva intezivno rade na osvješćavanju građana o važnosti samoinicijativnog davanja krvi. To je i bila poruka promotivne kampanje, koja je počela 14. juna.

U organizaciji kluba dobrovoljnih davalaca krvi i Crvenog krsta Prijestonice i danas organizujemo već tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Naime, ove godine akcija se organizuje u susret Danu državnosti. Promotivna kampanja je počela 14. juna, kada se obilježava Svjetski dan dobrovoljnog davanja krvi. U promotivnoj kampanji učestvovali su naši poznati Cetinjani humanisti, iz sfere sporta, privrede, iz sfere humanog rada kojim se bave po profesionalnom zanimanju – kazala je Kavaja

Dražen Đurašković iz Zavoda za transfuziju je zadovoljan odzivom građana a naročito dobrom saradnjom sa Crvenim krstom Prijestonice i Klubom dobrovoljnih davalaca krvi .

Klub dobrovoljnih davalaca krvi sa Cetinja je jedan od najaktivnijih na nivou države, i zaista je veliko zadovoljstvo što imamo partnere u ovom gradu. Zaista su veoma aktivni i trude se da motivišu sugrađane da pristupe dobrovoljnom davanju krvi i da im kažu zbog čega je to značajno da svi mi razmislimo o tome da učinimo dobro djelo za našu zajednicu, makar jednom godišnje da bismo učinili da zalihe krvi uvjek budu stabilne – istakao je Đurašković.

Medicinski tim Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore na čelu sa dr Draganom Gazivodom se pobrinuo da sve protekne u najboljem redu.

Podsjetimo da jedna jedinica krvi spašava tri života i da je upravo krv ta koja ponekad pravi razliku da li će neko živjeti ili umrijeti. Organizator akcije je Crveni krst Prijestonice.

VIDEO

GALERIJA

Izvor: Cetinjskilist.com