Večeras je u prostorijama Orgnizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje otvorena izložba  “SAD i Crna Gora: Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori, 1919-1922”, koju je organizovao Crveni krst Crne Gore, uz podršku Američke ambasade.

Fotografije će Cetinjani, a i ostali zainteresovani, moći da pogledaju do 18. oktobra, u prostorijama Crvenog krsta Cetinja.

Na izložbi su govorili predsjednica Crvenog krsta Cetinja dr Sonja Radojičić, službenica za političko-konzularne poslove Američke ambasade Dragana Tatić i sekretar Sekretarijata za kulturu, sport i mlade u Prijestonici Cetinje Stanko Marković.

Predsjednica organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, dr Sonja Radojičić podsjetila je da je Crna Gora nakon 1920. godine bila osiromašena, te da su novonastali politički momenti doveli do prisajedinjavanja Crvenog krsta Crne Gore srpskom Crvenom krstu, a samim tim, kako je rekla, gubitka autonomnosti.

Upravo u tom periodu, svojim prisustvom, američki Crveni krst u Crnoj Gori, u vremenskom okviru od 1919 do 1922. godine, pruža veliku i nesebičnu pomoć našem narodu. Američki Crveni krst pruža ruku pomoći, upućujući ljekare u Crnu Goru, otvarajući bolnice i kantine, pruža pomoć osiromašenom narodu. Danas, kada smo preskočili deceniju od ponovnog priznavanja Crvenog krsta Crne Gore kao samostalnog nacionalnog društva, ističem da je Crveni krst Crne Gore u minulom periodu u potpunosti bio posvećen realizaciji svoje humanitarne misije, a rezultati njegovog rada su najbolja potvrda njene veličine i važnosti – kazala je Radojičić.

Američki Crveni krst je u teškim vremenima, nakon Prvog svjetskog rata otvorio bolnice u Podgorici, Nikšiću i Kolašinu, izgradio dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, kazala je predstavnica američke ambasade u Crnoj Gori Dragana Tatić.

Američki humanitarci dijelili su velike količine hrane i odjeće. Organizovali su narodne kuhinje, jednu ovdje na Cetinju, ali i u Podgorici, Nikšiću, Kolašinu i Grahovu. Američki Crveni krst je obučavao bolničare i vozače i pomagao obnovu infrastrukture. Sjedinjene Države su decenijama, nakon te misije, nastavile da pomažu naše prijatelje u Crnoj Gori. Sjedinjene Države će nastaviti i dalje da podržavaju Crnu Goru u izgradnji demokratskih institucija, jačanju vladavine prava, slobode medija i stvaranju novih ekonomskih prilika za obje naše države– istakla je Tatić.

Prijestonica Cetinje oduvijek je u Crvenom krstu Prijestonice prepoznavala značajnog partnera i saradnika, kazao je sekretar Sekretarijata za kulturu sport i mlade Prijestonice Cetinje Stanko Marković.

Vjerujem da ćemo večerašnjom izložbom i pratećim programom, baciti novo svijetlo na američku humanitarnu pomoć Crnoj Gori i podstaći nova promišljanja o važnosti udruženog djelovanja u kriznim i drugim situacijama u kojima je ugroženo osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Prijestonica Cetinje će, kao i do sada, nastaviti da učestvuje i podržava u skladu sa svojim mogućnostima, sve aktivnosti koje za cilj imaju dobrobit građana Cetinja – poručio je Marković.

Tokom izložbe prikazan je i film koji govori o pružanju američke pomoći Crnoj Gori nakon Prvog svjetskog rata. Autori izložbe, Nebojša Čagorović i Slavko Burzanović održali su predavanje tokom kojeg su predstavili monografiju o djelovanju američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori.

Izložba u Crvenom krstu biće otvorena do 18. oktobra.

Video prilog RTV Cetinje

Galerija fotografija