U saradnji sa američkom dobrotvornom organizacijom, LDS Charities, Crveni krst Crne Gore organizovao je četvrtu po redu obuku za volontere opštinskih organizacija Crvenog krsta za prilagođavanje invalidskih kolica.

Obuka se održavala od 8. do 11. oktobra 2018. godine u Domu solidarnosti, u Sutomoru.

Prvog dana obuke učesnici su imali priliku da se upoznaju sa invalidskim kolicima, njihovom podjelom i načinom sklapanja.

Narednog dana učili su o stanjima koja prouzrokuju invaliditet; govorili su o transferima, držanju, balansu i osjećaju korisnika. Takođe, govoreno je  i odekubitisu, te je pređen trening za oslobađanje od pritiska.

Trećeg dana, polaznici obuke upoznali su se sa tipovima jastučića. Imali su čas na kojem su naučili kako pravilno uzeti mjere korisnika, i napraviti idealna kolica za istog.

Urađena je praktična procjena, koju su izvršili instruktori obuke.

Posljednjeg dana učesnici su imali priliku da samostalno izvrše procjenu i naprave kolica za desetak korisnika.

Na kraju tog radnog dana, polaznicima obuke dodijeljeni su sertifikati za uspješno pređen osnovni nivo obuke za korišćenje invalidskih kolica.

Obuku su održali fizioterapeuti iz SADa, uz pomoć trenera koji je u prethodnom periodu stekao ovo znanje.

Obuci su prisustvovali predstavnici 14 opštinskih organizacija Crvenog krsta, me]u kojima su i dva volontera Organiyacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje.

U proteklom period Crveni krst Crne Gore je od LDS Charities dobio 7 pošiljki invalidskih kolica ili oko 2000 komada, dok je preko 1200 kolica podijeljeno širom Crne Gore.

Ovom prilikom pozivamo sve pojedince koji imaju potrebu za invalidskim kolicima, a koji do sada nijesu obuhvaćeni ovim programom,  da se jave organizaciji Crvenog krsta Prijestonice, kako bi obučeni predstavnik izvršio neophodna mjerenja i prilagođavanja i na taj način doprinio boljem kvalitetu života osoba kojima je takav vid podrške potreban.

Zainteresovni pojedinci se mogu javiti u prostorijama  Crvenog krsta Cetinje svakim radnim danom od 17-20h ili putem maila ockpcetinje@t-com.me

Galerija fotografija