Deveti septembar je ove godine bio posvećen nezgodama u kući, o čemu su govorili volonteri Crvenog krsta. Predavač Prve pomoći u Crvenom krstu Crne Gore Anđela Radonjić istakla je da su najčešće povrede u kuhinji, posjekotine i opekotine, te uganuća, alergije na prašinu, gušenja od hrane i ujedi ose i pčele.


Građani Cetinja uglavnom znaju da reaguju u slučaju povrede u kući, ali po standardima iz ranijih godina. Cilj današnjeg predavanja je bio da im predočimo nove metode – kazala je Radonjić.

Današnju radionicu podržala je i osnovna škola “Njegoš”. Učiteljica Jelena Vujović istakla je da su djeca izrazila želju da se uključe u programske aktivnosti Crvenog krsta i na taj način doprinesu razvijanju zdravih stilova života.

Raduje me što su današnjem predavanju prisustvovali osnovci i srednjoškolci, koji su naučili kako da prepoznaju povredu i reaguju na pravi način – naglasila je Vujović.

Predsjednik Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje Božidar P. Drecun saopštio je za Radio Cetinje da poznavanje prve pomoći kod građana ipak nije na zavidnom nivou, te da su volonteri pomenute organizacije zato proteklih dana posjetili osnovne i srednje škole.

Tokom ove nedjelje postavili smo i punktove u gradu, gdje smo anketirali naše sugrađane. Rezultati ankete pokazuju da većina nije upoznata čak ni sa telefonskim brojem Hitne pomoći. Upravo kroz tu anketu uvidjeli smo u kom pravcu treba da ide naša obuka i druge aktivnosti u cilju podizanja svijesti građana o značaju poznavanja prve pomoći – kazao je Drecun.

U cilju razmjene iskustava, gosti cetinjskog Crvenog krsta danas su bili i članovi Organizacije Crvenog krsta Subotice.

preuzeto: RTV CETINJE