Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje danas je obilježila Svjetski dan prve pomoći. To je ujedno i nastavak prošlogodišnje kampanje „Budi heroj. Spasi živote. Prva pomoć je za sve, svuda!“

Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje je ovaj datum obilježila predavanjem na temu „Prva pomoć namijenjena djeci školskog uzrasta“, a predavač je bio dr Mitar Popović, ispred Zavoda za hitnu medicinsku službu CG- Služba Cetinje.

Pored metoda i tehnika samopomoći i pomoći drugima kada su u pitanju nesreće, doktor Popović je detaljno obrazložio učenicima osnovnih škola „Njegoš“ i „LPO“ koliko je od značaja da budu adekvatno informisani i obučeni za pružanje prve pomoći kada je to neophodno. Učenici su stekli nova znanja kao što su: kako zaustaviti krvarenje, uraditi mobilizaciji, transportovati povrijeđene, šta treba uraditi kod osoba koje su bez svijesti, postupak oživljavanja, odnosno reanimacije.

Crveni krst Cetinje će kontinuirano nastaviti sa radom tokom cijele godine na obučavanju volontera za pružanje prve pomoći, a sve to kroz predavanja, praktične radionice i učešće na lokalnom i državnom takmičenju. Naš cilj je da se svake godine taj broj povećava kako bismo smanjili broj žrtava koje nastaju usljed neadekvatne i neblagovremeno pružene prve pomoći – navedeno je iz Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje.